Xiu Mai – vietnamesiska köttbullar
        
          En självklar favorit för hela familjen. Funkar lika bra som snabb vardagsmat som till fest. Serveras gärna med ett fruktigt öl.
I samarbete med: Viktor Rahmqvist.
         
        
        
        
          Du behöver
- 500 g 
fläskfärs
 - 1 st 
kruka koriander
 - 1 st 
gul lök
 - 3 st 
vitlöksklyftor
 - 1 st 
morot
 - 1 dl 
kycklingbuljong
 - 2 msk 
ostronsås
 - 1 msk 
strösocker
 - 1 msk 
ströbröd
 Salt och svartpeppar
Rapsolja
Sås- 1 st 
röd chili
 
- 2 st 
vitlöksklyftor
 - 1 msk 
strösocker
 - 1 dl 
fisksås
 - 1 dl 
färskpressad citronsaft
 - 0,5 dl 
vatten
 
Serveras med- 1 dl 
hackade jordnötter
 - 1 st 
kruka koriander
 - 1 st 
riven gurka
 - 3 st 
rivna morötter
 - 200 g 
äggnudlar
 
         
        
          Gör så här
          
- Börja med att göra såsen: Hacka chilin och vitlöken fint och blanda med resten av ingredienserna till såsen. Ställ in i kylskåpet. (Kan med fördel förberedas dagen innan)
 - Riv vitlöken, den gula löken och moroten på den fina sidan av rivjärnet.
 - Hacka koriandern fint och blanda med alla ingredienser utom färsen och låt blandningen stå i några minuter.
 - Blanda sedan snabbt ihop färsen med blandningen och forma ganska stora köttbullar som du steker i rapsolja tills de får fin färg och är klara rakt igenom.
 - Lägg upp nudlar i en stor skål och lägg på köttbullar, riven gurka och rivna morötter. Häll över rikligt med sås och strö över hackade jordnötter och koriander!